100.
CZOSNACZEK Pospolity od A do Z
💚Roślinka ta o wdzięcznej nazwie i o wdzięcznym wyglądzie, występuje w Europie, zachodniej Azji, Półwyspie Indyjskim, północnej Afryce- a jeśli chodzi o Polskę, bardzo pospolity na całym obszarze.
💛Jest gatunkiem leśnym a występuje głównie w lasach liściastych i zbiorowiskach skrajów lasów czy w załamach skalnych i obrzeżach dróg.
💛Kwitnie od kwietnia do maja. W części naziemnej rośliny, zawarty jest olejek gorczyczny. Dawniej używany był do okładania ropiejących/trudno gojących ran i wrzodów.
💛Ale wykorzystywany był/jest także kulinarnie- na przykład do sałatek. Jako susz, stanowi przyprawe. Ogólnie jadalne są liście z młodymi pędami ale też kwiaty, nasiona i owoce tej roślinki. Korzenie sa bardziej ostrzejsze, w smaku chrzanowe- i z tego wyrabiano przyprawe jak chrzan.
💛Ze zmiażdżonych nasion z dodatkiem octu i soli- można zrobić musztarde. A na bazie wina lub octu, wyrabiano antyseptyczne mikstury, z dodatkiem tłuszczów i maści.
💛Liście nadają się do sałatek, twarogów, past, koktajlu, masła ziołowego, jajek, jako dodatek do kanapek, wspaniałe w formie pesto- z orzechami pini, czosnkiem, bazylią i oliwą. Ja preferuje go na surowo.
💛To mała dzika roślinka, o wielkiej mocy.
*własciwości ziela są przeciwrobaczne*rozkurczowe*obniżające ciśnienie*stymulujące ruch, krążenie i enrgi qi*odtruwające*rozgrzewające*pobudzające*rozpraszające śluz*działające wspomagająco na nerki, klatkę piersiowa, głowę, układ krążenia*pomaga przy nadczynności tarczycy*moczopędne*wiatropędne*przeciwszkorbutowe*uspakajające*
[qi- jeden z transferów energii)
💛W tradycyjnym zielarstwie stosowano go w leczeniu kaszlu, przeziębień, zatkanych zatok, owrzodzeń, kolek, skurczów, kamieni nerkowych i działa jako środek napotny. Świeże zioło wcierano w stopy, by złagodzić skurcze. Czosnaczek wprawia w ruch zastój energetyczny, krążeniowy, i metaboliczny.
💛Wzmacnia ogień trawienny, wspomaga płuca, oczyszcza krew i drogi oddechowe, zmniejsza przekrwienie błon śluzowych.
💛Odtruwa i oczyszcza z toksyn, wzmacnia odporność, oczyszcza krew i drogi oddechowe, zmniejsza przekrwienie błon śluzowych zatok, rozrzedza krew.
💛Ta niepozorna roślinka wiosna zregeneruje organizm, dostarczy cennych enzymów i składników odżywczych. Podobnie jak inne "chwasty", czosnaczek jest bogatszy w składniki odżywcze- bardziej niż te ze sklepu, na dokładkę zawijane w folie i uprawiane z pestycydami w wyjałowionych glebach. Jest jedną z najbardziej odżywczych zielonych roślin liściastych.
💛Bogaty w:
*żelazo*fosfor*wapń*cynk*ogromne pokłady witaminy A, C (190mg/100g surowca!!), E*zawiera antybiotyk allicynę*związki siarkowe*garbniki*saponiny*fitocydy*glikozydy*olejki eteryczne (m.in. musztardowy)*
💛Wewnętrznie wywary z listków, kwiatów i ziela- stosuje się przy infekcjach, biegunkach, niestrawności, pasożytach, zaburzeniach przemiany materii i kuracjach odchudzających.
💛Zewnętrznie na okłady w chorobach skóry, trudno gojących się ranach. Również przy owrzodzeniach jamy ustnej, hemoroidach.
💛Kąpiele z czosnaczkiem pomagają w leczeniu grzybicyi zmian skórnych.
💛Płukanki wywarem w zapaleniu dziąseł, gardła, jamy ustnej.
Napar
*łyżka posiekanego swieżego czosnaczku, zalewamy szklanką wrzatku lub mlekiem, parzymy 15 minut (przeciwzapalny, uspakajający, łagodzący duszności, otwiera drogi oddechowe, ułatwia oddychanie).
Okłady
*rozdrobnione suszone korzenie, stosuje się do okładow na klatkę piersiową, przy infekcjach drog oddechowych, łagodzą ból, rozszerzają oskrzela, rozpraszają zatory, otwierają klatkę piersiową, ułatwiają oddychanie, działają przy infekcjach, astmie.
Oczywiście zbierajmy zioła z dala od dróg.
Przepisiki na smakołyki
Sos do sałatek
*ok. 2 szkalnek liści z kwiatami, szklanka oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy i tyleż samo z limonki, starty ser (ulubiony) w ilości dowolnej, łyżeczka soli kamiennej, ząbek czosnku, koper, szcypta zmielonych goździków (opcjonalnie), zblędować, dodajemy grubo zmielone orzechy, dolać pozostałą oliwę, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczka, wkładamy do lodówki, doskonale nadaje się do tostów lub bagietki, jako dressing do sałatek, można polać nim gotowanego kalafiora czy brokuły.
Tost z sałatką i jajkiem*tostujemy ulubiony chlebek, smarujemy masłem, kroimy drobno liście czosnaczku+drobno pokrojony pomidor+cebula+czosnek+gruba sól+świeżo zmielony pieprz, jajko kroimy w plastry, kanapkę przyklejamy na sałatkę stroną posmarowaną masłem, a na to kładziemy jajko.
💛Dzikie zioła nie wymagają pielegnacji, świetnie dają sobie radę ze swoim terenem i intruzami, nie musimy ingerować w ich pielęgnacje, nie wymagają doglądania- a bujnie się rozrastają i są na wyciągnięcie reki.
Życze smacznego!
Pamiętajmy, że wszystko może lekarstwem i trucizną.
*blog ma charakter informacyjny*
*blog nie tylko dla babć*
Zapraszam na moją stronę na FB
https://www.facebook.com/Babciazpieklarodem
I zapraszam na mój Instagram.
https://www.instagram.com/babcia_z_piekla_rodem?igsh=NjB4dHEzZWNmOXl0
Zdjęcia📸: by BzPR, prywatne archiwum.
Dużo przydatnej wiedzy, o której wcześniej nie miałam pojęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie!!
Usuń