99.Czosnek Niedźwiedzi

99.




CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
🐻🧄🍃☘

(zwany czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic)

🐻Skąd taka nazwa?

Otóż starogermańskie przekazy, łączyły to zioło z niedźwiedziem. Wręcz sądzono, że roślinka rośnie właśnie o tej porze, żeby posilić niedźwiedzia- a niedźwiedź właśnie się wybudza wtedy, kiedy czuje te zioło. 

🧄Czosnek niedźwiedzi bowiem,  dodaje sił i pobudza do działania a witalność skacze do góry. 

🐻Zioło to ma także nazwę czosnku cygańskiego czy cebuli czarownicy. Ta dziko rosnąca roślinka, zamieszkuje tereny lasów w całej Europie!

🧄Ale tylko w Polsce jest pod ochroną- na szczęście ludzie siejąc go na swoich terenach, rozprzestrzeniają jego plantacje.

Ochrona dotyczy tylko prywatnych osób, a nie dotyczy RDOŚ lub GDOŚ (zarządzające ochroną środowiska, zbiorami i procesami inwestycyjnymi...🤔).

🐻Jest to roślinka jadalna i lecznicza, a ostatnio stała się bardzo popularna. I dobrze.

Jest wykorzystywana chętnie także w kuchni, do wyrobów mięsnych, serów i warzyw.

Zazwyczaj na początku marca, wychyla główkę w runie leśnym, tworząc później cudowne dywany zielone, aby przemienić się w zjawiskowe miejsce białych kwiatów- w okresie kwitnienia. 


🧄Jak się używa te ziele?

Można rozdrobnić i zamrozić, można wysuszyć i będzie przyprawa w suszu, można zakisić czy zrobić pesto, a także jeść na świeżo (w zupie, sosie, w pieczeni czy sałatce a także w maśle).

🐻Dzialanie czosnku: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, żółciopędne, przeciwnowotworowe, moczopędne, obniża ciśnienie, wspaniały na serce- zmniejsza ryzyko zawału i udaru, ma zastosowanie przy pasożytach, grzybach i bakteriach, pomocny przy bólach reumatycznych. Ogólnie o jego działaniach zdrowotnych, można napisać książkę😁.

🧄A wiele pokoleń, uważało go za lek na wszystko. Także ma on właściwości tak smakowe, jak i lecznicze.

Dodatkowo robione są z niego maści do masażu, działające kojąco na zmęczone i przeciążone mięśnie i stawy.

Liście czosnku niedźwiedziego zbiera się od marca do kwietnia a młode listki są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe a przy kwitnieniu traca większość swoich właściwości. To właśnie wtedy, stanowi przepiękny biało- zielony dywan. 

Liście najlepiej ścinać- aby nie uszkodzić cebulek. 

Możemy rownież posadzić w ogrodzie a i też możemy zasadzić na balkonach/tarasach w pojemnikach. Przy kwitnieniu, jest roślinka bardzo ozdobną i klimatyczną. A uprawa jej nie jest trudna i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. 

Sadzenie powinno sie odbyć wczesną jesienią- cebulki lub późną jesienia- nasiona. Czosnek uwielbia lasy, a szczególnie uwielbia rosnąć między drzewami (bo ma tam połcień lub cień), a zwłaszcza pomiędzy drzewami liściastymi- a wtedy ściele rozlegle swój przepiękny dywan. Podłoże najlepiej jakby było próchnicze, wilgotne i żyzne. I odchwaszczone- chwastów nie ma, ale nie wiem jak ten wyraz zastąpić😊. 

Ja posiałam czosnek w miejscu, gdzie niestety rośnie dużo różnych roslin, ale między drzewami liściastymi- i czekam, aż wyrosną cebulki, ale to może potrwać 2-3 lata. Już czekam 2 lata- i nie wiadomo, czy w ogóle się doczekam.  

Można go również rozmnażać, poprzez podział cebulki pod koniec okresu wegetacji, lub wczesną wiosną. Natomiast nasiona przez 4 tygodnie powinny być w worku foliowym z wilgotnym piaskiem, a nastepnie przez 4 tygodnie w lodówce.

Zastosowania czosnku (jak już wspomniałam) są dość bogate- ale ja chciałam się zatrzymać przy czosnku kiszonym. Przedłuża to jego życie, a także dodatkowo ukiszony czosnek, może wpływać na poprawę trawienia. Co ciekawsze, badania wykazały że jest on najbogatszą w dobroczynne związki siarki europejską rośliną- dlatego też wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej, w walce z nowotworami. 


Kiszony czosnek cygański

*ok. 400g młodych liści

*1 litr wody

*2 łyżeczki soli

*pół łyżeczki gorczycy

*chrzan wedle uznania

*czosnek wedla uznania

Liście umyć, pozbyć się grubasów/łodyg, osuszyć, wode zagotuj z solą i odstaw aby ostygła, wyparz słoiki, poukładaj w nich ciasno liście- ubić je aby wydobyć powietrze (lekko!), wsyp gorczycę, włóż czosnek, chrzan- dociśnij, wlej ciepłą zalewę, zakręć, odstaw w zimne i ciemne miejsce, po dwoch tygodniach zacznij jeść😋- w sałatkach, kanapkach, burgerach, zupach czy pizzy. Jest świetnym składnikiem past kanapkowych warzywnych czy mięsnych lub serowych. Stanowi zdrowy dodatek do ciężkich dań. 




Przepisiki na smakołyki


SAłATKA z mozzarellą i czosnkiem niedźwiedzim.
🍅Pomidorki (dowolną ilość) pokroić drobno, do tego dymkę, drobno pokrojony czosnek, sól z igieł sosny, przyprawa grecka- wymieszać z olejem lnianym. 
🥬Na liście sałaty idzie ogórek pokrojony w paski obieraczką, mozzarella, pestki dyni, bazylia i liście czosnku, pieprz.



W ROLI GŁÓWNEJ- czosnek niedźwiedzi 🌱
Surówka:
Kapusta biała szatkowana, tarta marchew, zielone kiełki, pokrojone liście czosnku, oliwa, pieprz i sól.
Danie:
Makaron keto (lub dowolny), smażone szparagi, sos pomidorowy (pomidory, oliwa i zioła), ser tarty (dowolny), na gotowe danie dodajemy liście czosnku niedźwiedziego.


Omlet z halloumi i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim

Pokrojone  w kostkę halloumi podsmażamy/zrumieniamy*w tym czasie roztrzepujemy jajka, dajemy troche mleka roślinnego, sól i pieprz, kroimy liście kiszonego czosnku niedźwiedziego- i tdajemy na patelni, formujemy omlet przewracając na druga stronę, kiedy pierwsza będzie gotowa.


Świeży czy kiszony czosnek, jest świetnym dodatkiem na kanapkę🥪- mogę to potwierdzić!😋

Smacznego wszystkim!

*blog ma charakter informacyjny*

*blog nie tylko dla babć*

Zapraszam na moją stronę na FB

https://www.facebook.com/Babciazpieklarodem

Zapraszam na mój Instagram.

https://www.instagram.com/babcia_z_piekla_rodem?igsh=NjB4dHEzZWNmOXl0

Zdjęcia📸: profilowe by Google, reszta by BzPR prywatne archiwum.






Komentarze

Blog dla kobiet 40+

Zastanawiasz się, jak zadbać o ciało i ducha po czterdziestce? Chcesz wiedzieć, jak być szczęśliwą, atrakcyjną i spełnioną kobietą, w pełni świadomą swojej wartości? Babcia z piekła rodem to jedyny w swoim rodzaju blog, który został stworzony specjalnie dla kobiet 40+ oraz wszystkich tych pań, które pragną cieszyć się życiem w każdym wieku. Znajdziesz w nim odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań, nie tylko tych związanych z tematyką urody oraz wizerunku. Czeka tu na Ciebie mnóstwo interesujących przepisów kulinarnych, wskazówek dotyczących naturalnej pielęgnacji ciała, a także wartościowych porad z zakresu zdrowego trybu życia i dbania o siebie. Ten wyjątkowy serwis poradnikowy dla kobiet doda Ci motywacji do działania na każdy dzień, ułatwi zmianę niewłaściwych nawyków i sprawi, że na nowo spojrzysz na otaczającą Cię rzeczywistość. Dzięki niemu znajdziesz sens egzystencji i nauczysz się cieszyć codziennością, kiedy wszystkie dni wyglądają tak samo.

Babcia z piekła rodem – to miejsce dla każdej z nas!

Chcesz wprowadzić jakieś zmiany w swoim dotychczasowym życiu? Szukasz inspiracji i pozytywnej energii, które pozwolą Ci w końcu odnaleźć Twoją prawdziwą pasję? Babcia z piekła rodem to blog tworzony przez energetyczną artystkę, która doskonale wie, jak poradzić sobie z upływającym czasem, by zachować młody umysł, ciało i ducha. Jeszcze kilka lat temu kobiety po czterdziestce były praktycznie niezauważane. A przecież one też pracują, wychowują dzieci i pragną jak najlepiej czuć się w swojej własnej skórze. Jeśli Ty też tak uważasz – koniecznie dołącz do nas i bądź szczęśliwa bez względu na metrykę! Miłej lektury!

Blog lifestylowy dla kobiet