99.
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI🐻🧄🍃☘
(zwany czosnkiem cygańskim czy cebulą czarownic)
🐻Skąd taka nazwa?
Otóż starogermańskie przekazy, łączyły to zioło z niedźwiedziem. Wręcz sądzono, że roślinka rośnie właśnie o tej porze, żeby posilić niedźwiedzia- a niedźwiedź właśnie się wybudza wtedy, kiedy czuje te zioło.
🧄Czosnek niedźwiedzi bowiem, dodaje sił i pobudza do działania a witalność skacze do góry.
🐻Zioło to ma także nazwę czosnku cygańskiego czy cebuli czarownicy. Ta dziko rosnąca roślinka, zamieszkuje tereny lasów w całej Europie!
🧄Ale tylko w Polsce jest pod ochroną- na szczęście ludzie siejąc go na swoich terenach, rozprzestrzeniają jego plantacje.
Ochrona dotyczy tylko prywatnych osób, a nie dotyczy RDOŚ lub GDOŚ (zarządzające ochroną środowiska, zbiorami i procesami inwestycyjnymi...🤔).
🐻Jest to roślinka jadalna i lecznicza, a ostatnio stała się bardzo popularna. I dobrze.
Jest wykorzystywana chętnie także w kuchni, do wyrobów mięsnych, serów i warzyw.
Zazwyczaj na początku marca, wychyla główkę w runie leśnym, tworząc później cudowne dywany zielone, aby przemienić się w zjawiskowe miejsce białych kwiatów- w okresie kwitnienia.
🧄Jak się używa te ziele?
Można rozdrobnić i zamrozić, można wysuszyć i będzie przyprawa w suszu, można zakisić czy zrobić pesto, a także jeść na świeżo (w zupie, sosie, w pieczeni czy sałatce a także w maśle).
🐻Dzialanie czosnku: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, żółciopędne, przeciwnowotworowe, moczopędne, obniża ciśnienie, wspaniały na serce- zmniejsza ryzyko zawału i udaru, ma zastosowanie przy pasożytach, grzybach i bakteriach, pomocny przy bólach reumatycznych. Ogólnie o jego działaniach zdrowotnych, można napisać książkę😁.
🧄A wiele pokoleń, uważało go za lek na wszystko. Także ma on właściwości tak smakowe, jak i lecznicze.
Dodatkowo robione są z niego maści do masażu, działające kojąco na zmęczone i przeciążone mięśnie i stawy.
Liście czosnku niedźwiedziego zbiera się od marca do kwietnia a młode listki są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe a przy kwitnieniu traca większość swoich właściwości. To właśnie wtedy, stanowi przepiękny biało- zielony dywan.
Liście najlepiej ścinać- aby nie uszkodzić cebulek.
Możemy rownież posadzić w ogrodzie a i też możemy zasadzić na balkonach/tarasach w pojemnikach. Przy kwitnieniu, jest roślinka bardzo ozdobną i klimatyczną. A uprawa jej nie jest trudna i nie wymaga szczególnej pielęgnacji.
Sadzenie powinno sie odbyć wczesną jesienią- cebulki lub późną jesienia- nasiona. Czosnek uwielbia lasy, a szczególnie uwielbia rosnąć między drzewami (bo ma tam połcień lub cień), a zwłaszcza pomiędzy drzewami liściastymi- a wtedy ściele rozlegle swój przepiękny dywan. Podłoże najlepiej jakby było próchnicze, wilgotne i żyzne. I odchwaszczone- chwastów nie ma, ale nie wiem jak ten wyraz zastąpić😊.
Ja posiałam czosnek w miejscu, gdzie niestety rośnie dużo różnych roslin, ale między drzewami liściastymi- i czekam, aż wyrosną cebulki, ale to może potrwać 2-3 lata. Już czekam 2 lata- i nie wiadomo, czy w ogóle się doczekam.
Można go również rozmnażać, poprzez podział cebulki pod koniec okresu wegetacji, lub wczesną wiosną. Natomiast nasiona przez 4 tygodnie powinny być w worku foliowym z wilgotnym piaskiem, a nastepnie przez 4 tygodnie w lodówce.
Zastosowania czosnku (jak już wspomniałam) są dość bogate- ale ja chciałam się zatrzymać przy czosnku kiszonym. Przedłuża to jego życie, a także dodatkowo ukiszony czosnek, może wpływać na poprawę trawienia. Co ciekawsze, badania wykazały że jest on najbogatszą w dobroczynne związki siarki europejską rośliną- dlatego też wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej, w walce z nowotworami.
Kiszony czosnek cygański
*ok. 400g młodych liści
*1 litr wody
*2 łyżeczki soli
*pół łyżeczki gorczycy
*chrzan wedle uznania
*czosnek wedla uznania
Liście umyć, pozbyć się grubasów/łodyg, osuszyć, wode zagotuj z solą i odstaw aby ostygła, wyparz słoiki, poukładaj w nich ciasno liście- ubić je aby wydobyć powietrze (lekko!), wsyp gorczycę, włóż czosnek, chrzan- dociśnij, wlej ciepłą zalewę, zakręć, odstaw w zimne i ciemne miejsce, po dwoch tygodniach zacznij jeść😋- w sałatkach, kanapkach, burgerach, zupach czy pizzy. Jest świetnym składnikiem past kanapkowych warzywnych czy mięsnych lub serowych. Stanowi zdrowy dodatek do ciężkich dań.
Świeży czy kiszony czosnek, jest świetnym dodatkiem na kanapkę🥪- mogę to potwierdzić!😋
Smacznego wszystkim!
*blog ma charakter informacyjny*
*blog nie tylko dla babć*
Zapraszam na moją stronę na FB
https://www.facebook.com/Babciazpieklarodem
Zapraszam na mój Instagram.
https://www.instagram.com/babcia_z_piekla_rodem?igsh=NjB4dHEzZWNmOXl0
Zdjęcia📸: profilowe by Google, reszta by BzPR prywatne archiwum.
Komentarze
Prześlij komentarz