23. ODA DO MIODA

 

 23.

 

 

 

ODA DO MIODA

 

 


Choć miłość jest jak  pszczoła która użądli , to przecież jakże wiele daje ona miodu” (przysłowie)

„Każde słowo wydobywające się z ust przyjaciela, jest niczym miód oblewające serce i gojący rany….”(autor:  Natalia, źródło Google)

 

 

O miodku już pisałam w odcinku 8- „U Babci na imieninach”. Ale zanim się rozpisze co i jak, musze napisać cos innego.

Jest mi wiadomo, to blog BzPR czytają również mężczyźni. Także moje kochane od dzisiaj zacznę się zwracać „ moi kochani” itp.

Drodzy państwo, miód w domu powinien mieć każdy. Ale nie gdzieś na dnie szafki. W stałym użyciu.

Jego historia sięga tysięcy lat. Miód uważany jest za jeden z najsilniejszych leków naturalnych.

*energia*wsparcie odporności*ciepły-na zaparcia*zimny-na biegunkę*nawilża cerę*wzmacnia*poprawia trawienie*koi serce i nerwy*poprawia prace mózgu*działa antybakteryjnie*obniża ciśnienie*ratuje wątrobę*pomaga niszczyć kilogramy*goi rany*leczy wrzody i choroby dróg żółciowych*

Co posiada:

*potas*chlor*fosfor*magnez*wapń*żelazo*witaminy: A,B1,B2,B6,B12,C*kwas foliowy*biotyna*


MIÓD KUPUJESZ- PSZCZOLY RATUJESZ

Pszczółki potrafią wyczarować miód ze wszystkiego co maja pod czółkami- na całej długości i szerokości geograficznej świata. W zależności od miejsca zamieszkania. I my tez powinniśmy używać miód z naszego miejsca zamieszkania. Jest dla nas najzdrowszy. A  rodzajów  i podrodzajów miodku mamy od groma. Ostatnie moje odkrycie to miód lawendowy i miód od czarnej pszczoły. Mega smak- jeden i drugi.

Lawendowy jest antyseptyczny. Ze względu na zawartość olejku eterycznego. Wspaniały na przeziębienie i choroby dróg oddechowych.

Miód gryczany szczególnie ceniony jest w chorobach serca i układu krążenia. Goi rany, bakteriobójczy i zawiera mnóstwo witamin. I mikroelementów.

Miód spadziowy goi rany, oparzenia i odmrożenia. Działa kojąco i uspakajająco- obniżając jednocześnie ciśnienie.

Miód lipowy jest antyseptyczny, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Działa napotnie, obniżając przy tym gorączkę  i jest wykrztuśny. Regularne spożywanie wzmacnia nasz organizm dając nam większą odporność na infekcje.

Miód akacjowy ma niska aktywność antybakteryjna i antybiotyczna. Ale za to dzielnie walczy z bólem gardła, kaszlem i innymi dolegliwościami dróg oddechowych. Oczyszcza układ moczowy. Wzmacnia odporność na choróbska zimowe i uspakaja.

Miód wrzosowy jest przeciwzapalny (gardło, jama ustna) i antybakteryjny (grypa, przeziębienia).

Miód wielokwiatowy jest wysokokaloryczny ale nie powoduje problemów z trawieniem. Pomaga w schorzeniach żołądkowo jelitowych. Wspaniały w nerwicy i stanach depresyjnych.

Miód rzepakowy cudowny na brzuszek! Walczy ze wzdęciami, zgaga, wrzodami. Goi tez wrzody, nadżerki i rany. Oczyszcza z martwicy i chroni przed zakażeniem.

 


Mamy tez miód z czarnej pszczoły. Jest ona właściwie ciemnofioletowa. I na szczęście wróciła do Polski po 70ciu latach niebytności. Były uważane za gatunek wymarły i są pod ścisłą ochrona.  A w niektórych krajach są bardzo cenione w medycynie.  

Miód z czarnych pszczół, to petarda dla naszej cery. Na bazie fermentacji ich miodu, wytwarzane są unikalne kosmetyki- zwłaszcza na starzenie.

(ja zakupiłam ten miodek i smaruje całą buzie + usta, mały słoiczek wystarcza na długo, kosmetyki z miodem od czarnych pszczół są dość drogie i z różnymi substancjami - więc wolę użyć po prostu miodku)

 

Jest też miód z pszczół olbrzymich. Mieszkają w tropikach. Miodek jest czarny i posiada cenne właściwości lecznicze. Przeciwdziała atakom migreny, zwiększa apetyt (np. u chorych na anorekcję), niezastąpiony na bezsenność, i ma zbawienny wpływ na astmę.

W Polsce żyje około 450 gatunków pszczół dzikich. Niektóre są podobne do osy a nawet do trzmiela i są cudownie miziate (mam na myśli ich włoski). Dzika pszczoła nie jest miodna. Ale jest konieczna do zapylania roślin! Wiele razy dzięki tej pszczole (, nasze pracowite miododajki maja co zbierać z kwitnących kwiatów. W przyrodzie wszystko ma swój porządek, tylko człowiek niech zostawi ja w spokoju.


Oprócz płynnego złota, te pracowite owady wytwarzają jeszcze inne drogocenne rzeczy.

PIERZGA I PYLEK PSZCZELI

Jest to multiwitamina stworzona przez naturę. Zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu: witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe. Produkty te, zawierają więcej białka niż jakikolwiek inny pokarm pochodzenia zwierzęcego. I więcej aminokwasów (źródło energii dla naszego organizmu). Reguluje procesy trawienne, jest przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Oprócz tego wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie, leczy nadciśnienie, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia odporność na zakażenia i infekcje oraz wpływa korzystnie na system nerwowy.


Pyłek i pierzga po wysuszeniu, stanowią cenny surowiec farmaceutyczny. Stosowany jest on również, w kosmetologii- działa bowiem przeciwzapalnie, odnawiająco i przeciw starzeniu.

Można go spożywać na wiele sposobów (ja dodaje do koktajlu warzywno-owocowego). Pyłek, w ilości 4 łyżek, należy rozdrobnić (bo jest lepiej przyswajalny) i zmieszać z miodem, jogurtem, mlekiem, sokiem, dżemem, konfiturą czy twarożkiem.


MLECZKO PSZCZELE- eliksir młodości

Jest to wydzielina z gruczołów młodych pszczół -robotnic. Karmi się nim malutkie larwy- a matki są nim karmione przez cale życie. A dzięki temu, żyją one 40 razy dłużej niż robotnice! Do tej pory, mleczko zostało zbadane w 97 procentach. Ale i tak wiemy o nim bardzo dużo dobrych rzeczy. Zawiera: 65% wody. Reszta to: cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, witaminy i sole mineralne.  Natomiast wartość odżywcza białka, przewyższa ta z mięs i mleka. Znajdują się tam również hormony i witaminy oraz mikroelementy (cynk, żelazo...itd.).

Mleczko pomaga w zwalczaniu wielu chorób, wywiera korzystny wpływ na stan psychiczny. Goi rany, usuwa zmęczenie, reguluje przemianę materii, leczy serce i tętnice, miażdżyce i nadciśnienie tętnicze. Jest stosowane w leczeniu niewydolności nerek, terapii nowotworowej i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa kojąco na przysadkę mózgową (depresja), bezsenność i spowalnia proces starzenia. Ma wpływ na na układ krwionośny, korzystne w stanach zapalnych oczu. Zalecane w walce z niepłodnością, osteoporoza, cukrzyca czy choroba Alzheimera.

To eliksir życia, który korzystnie wpływa na wczesna menopauzę, reumatyzm czy sklerozę. Wspomaga walkę z anemia, alkoholizmem, narkomania a także ogranicza liczbę spontanicznych poronień.

Włosy, skóra, wypryski- są też w zasięgu jego działania.


WOSK PSZCZELI

Znajduje zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych, chorób serca, kosmetologii, dermatologii. A także jest to środek przeciwzapalny, przeciwdrobnoustrojowy i odbudowujący (rany i blizny).

Jest stosowany i znany od 4,5 tysięcy lat! Posiada silne składniki antybiotyczne, różne kwasy, beta- karoten, węglowodany… i wiele innych bogactw.

Stanowi bazę w szminkach, maściach, kremach i innych rzeczy w kosmetologii.

I to wszystko mili państwo takie maleńkie pszczółki….

Byłoby milo jakbyśmy chociaż trochę odwdzięczyli się za te skarby. Czysty, nie zanieczyszczony świat, brak pestycydów w opryskach, budowanie uli -na pewno im pomoże. W lecie możemy umieszczać pojemniczki z cukrem i woda dla nich (pamiętając, że nie może zmoczyć skrzydełek).

I musimy (jak ze wszystkim), zapoznać się z przeciwskazaniami do spożycia.

Pamiętajmy o tym, ze wspomaganie organizmu zdrową dietą- ma nieoceniony wpływ w niedopuszczanie chorób a także pomaga w walce w czasie różnych terapii. A zdrowy mocny organizm, zapewnia nam zdrowe i długie życie.

 


PRZEPISIKI NA SMAKOLYKI

Będę robić z moimi chłopcami (wnusiami) w niedziele i dam znać jak się udały na FB na stronie Babci z Piekla Rodem. Sprawozdanie będzie ze zdjęciami😊.

KORZENNE CIASTECZKA Z MIODEM

-50dag maki pszennej

-20dag cukru

-dwa jajka  

-25dag miękkiego masła

-4 łyżki płynnego miodu

-2 łyżki przyprawy korzennej

Masło utrzeć z cukrem na masę. Dodać jajka i zmiksować. Dodać miód, przyprawę korzenna i stopniowo dodawać mąkę i ucierać. Z ciasta uformować kule i schłodzić ok 1,5 w lodowce. Partiami wałkować na grubość ok 5 mm, podsypywać mąkę i wycinać ciasteczka. Gotowe ułożyć na papier na blasze. Piec ok. 10 minut, do zrumienienia.

 


ZDROWY SLODYCZ BzPR

Słodycz ani nie musimy piec, ani ugniatać. Wsypujemy do naczynia różne orzechy, migdały, figi- co lubimy. Posypujemy makiem i sezamem a na koniec polewamy miodzikiem (ilość dowolna). Mieszamy i jemy. Słodycz może stać dość długo.

 

Życzę Wam moi kochani słodkiego, miłego życia- a wręcz miodem płynącego!

Nie zameczcie się przygotowaniami do Świąt. Aczkolwiek myślę, ze  każdy z nas uwielbia ten okres przedświąteczny.

Ściskam Was wszystkich i przed Świętami się odezwę 😊.

Wasza BzPR

 

Zapraszam Was to zrobienia Subskrypcji- jeśli chcesz dostawać powiadomienia o kolejnym wpisie.

Zapraszam Was również na Instagram babcia_z_piekla_rodem .

I FB na stronę stworzona specjalnie dla Was -Babcia z Piekla Rodem.


Do następnego spotkania!

Blog nie tylko dla babć!

Komentarze

  1. Miód🍯🐝 jest w mojej diecie od zawsze, ale wciąż dowiaduję się o nim czegoś nowego!. Za czasów mojego dzieciństwa babcie często dawały miód z plackami, naleśnikami lub serem na śniadanie jako zdrową słodycz. Babcie mają tą niesamowitą mądrość i doświadczenie życiowe!!!. Dobrze, że dziś wracamy do miodów i chcemy zgłębiać wiedzę na ich temat, bo przez lata były niedoceniane. Jest wielki powrót do produktów pochodzących z natury!
    Dzięki Alu za popularyzuje wiedzę na tak ważne tematy. ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje Ula za te słowa🥰 Nieważne jak i gdzie, ale czasem dobrze samej sobie dobrze przypomnieć o dobrociach natury. Szperanie w tej dziecinie daje mi wiele radości a jak pogłębia wiedzę! Sama przyjemnosc😁. A więc sięgajmy jak najczęściej po te skarby 😋🍯

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności, aż ślinka cieknie🤤 a do tego tyle właściwości zdrowotnych. Doceniajmy to co natura nam daje i dbajmy o nią💚

    OdpowiedzUsuń
  4. Miodzik pychotka, jem codziennie, tyle ciekawej wiedzy o miodziku, super 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miodzik plynne zloto z natury dane- jedzmy na zdrowie!!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Blog dla kobiet 40+

Zastanawiasz się, jak zadbać o ciało i ducha po czterdziestce? Chcesz wiedzieć, jak być szczęśliwą, atrakcyjną i spełnioną kobietą, w pełni świadomą swojej wartości? Babcia z piekła rodem to jedyny w swoim rodzaju blog, który został stworzony specjalnie dla kobiet 40+ oraz wszystkich tych pań, które pragną cieszyć się życiem w każdym wieku. Znajdziesz w nim odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań, nie tylko tych związanych z tematyką urody oraz wizerunku. Czeka tu na Ciebie mnóstwo interesujących przepisów kulinarnych, wskazówek dotyczących naturalnej pielęgnacji ciała, a także wartościowych porad z zakresu zdrowego trybu życia i dbania o siebie. Ten wyjątkowy serwis poradnikowy dla kobiet doda Ci motywacji do działania na każdy dzień, ułatwi zmianę niewłaściwych nawyków i sprawi, że na nowo spojrzysz na otaczającą Cię rzeczywistość. Dzięki niemu znajdziesz sens egzystencji i nauczysz się cieszyć codziennością, kiedy wszystkie dni wyglądają tak samo.

Babcia z piekła rodem – to miejsce dla każdej z nas!

Chcesz wprowadzić jakieś zmiany w swoim dotychczasowym życiu? Szukasz inspiracji i pozytywnej energii, które pozwolą Ci w końcu odnaleźć Twoją prawdziwą pasję? Babcia z piekła rodem to blog tworzony przez energetyczną artystkę, która doskonale wie, jak poradzić sobie z upływającym czasem, by zachować młody umysł, ciało i ducha. Jeszcze kilka lat temu kobiety po czterdziestce były praktycznie niezauważane. A przecież one też pracują, wychowują dzieci i pragną jak najlepiej czuć się w swojej własnej skórze. Jeśli Ty też tak uważasz – koniecznie dołącz do nas i bądź szczęśliwa bez względu na metrykę! Miłej lektury!

Blog lifestylowy dla kobiet