ODA DO MIODA
„Choć miłość jest jak pszczoła która użądli , to przecież jakże wiele daje ona miodu” (przysłowie)
„Każde słowo
wydobywające się z ust przyjaciela, jest niczym miód oblewające serce i gojący
rany….”(autor: Natalia, źródło Google)
O miodku już
pisałam w odcinku 8- „U Babci na imieninach”. Ale zanim się rozpisze co i jak,
musze napisać cos innego.
Jest mi
wiadomo, to blog BzPR czytają również mężczyźni. Także moje kochane od dzisiaj zacznę
się zwracać „ moi kochani” itp.
Drodzy państwo, miód
w domu powinien mieć każdy. Ale nie gdzieś na dnie szafki. W stałym użyciu.
Jego historia sięga
tysięcy lat. Miód uważany jest za jeden z najsilniejszych leków naturalnych.
*energia*wsparcie
odporności*ciepły-na zaparcia*zimny-na biegunkę*nawilża cerę*wzmacnia*poprawia
trawienie*koi serce i nerwy*poprawia prace mózgu*działa antybakteryjnie*obniża
ciśnienie*ratuje wątrobę*pomaga niszczyć kilogramy*goi rany*leczy wrzody i
choroby dróg żółciowych*
Co posiada:
*potas*chlor*fosfor*magnez*wapń*żelazo*witaminy:
A,B1,B2,B6,B12,C*kwas foliowy*biotyna*
MIÓD KUPUJESZ- PSZCZOLY RATUJESZ
Pszczółki
potrafią wyczarować miód ze wszystkiego co maja pod czółkami- na całej długości
i szerokości geograficznej świata. W zależności od miejsca zamieszkania. I my
tez powinniśmy używać miód z naszego miejsca zamieszkania. Jest dla nas
najzdrowszy. A rodzajów i podrodzajów miodku mamy od groma. Ostatnie
moje odkrycie to miód lawendowy i miód od czarnej pszczoły. Mega smak- jeden i
drugi.
Lawendowy jest
antyseptyczny. Ze względu na zawartość olejku eterycznego. Wspaniały na
przeziębienie i choroby dróg oddechowych.
Miód gryczany
szczególnie ceniony jest w chorobach serca i układu krążenia. Goi rany, bakteriobójczy
i zawiera mnóstwo witamin. I mikroelementów.
Miód spadziowy
goi rany, oparzenia i odmrożenia. Działa kojąco i uspakajająco- obniżając
jednocześnie ciśnienie.
Miód lipowy jest
antyseptyczny, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Działa napotnie, obniżając
przy tym gorączkę i jest wykrztuśny.
Regularne spożywanie wzmacnia nasz organizm dając nam większą odporność na infekcje.
Miód akacjowy ma
niska aktywność antybakteryjna i antybiotyczna. Ale za to dzielnie walczy z bólem
gardła, kaszlem i innymi dolegliwościami dróg oddechowych. Oczyszcza układ
moczowy. Wzmacnia odporność na choróbska zimowe i uspakaja.
Miód wrzosowy
jest przeciwzapalny (gardło, jama ustna) i antybakteryjny (grypa,
przeziębienia).
Miód
wielokwiatowy jest wysokokaloryczny ale nie powoduje problemów z trawieniem.
Pomaga w schorzeniach żołądkowo jelitowych. Wspaniały w nerwicy i stanach
depresyjnych.
Miód rzepakowy
cudowny na brzuszek! Walczy ze wzdęciami, zgaga, wrzodami. Goi tez wrzody,
nadżerki i rany. Oczyszcza z martwicy i chroni przed zakażeniem.
Mamy tez miód z czarnej pszczoły. Jest ona właściwie ciemnofioletowa. I na szczęście wróciła do Polski po 70ciu latach niebytności. Były uważane za gatunek wymarły i są pod ścisłą ochrona. A w niektórych krajach są bardzo cenione w medycynie.
Miód z czarnych pszczół,
to petarda dla naszej cery. Na bazie fermentacji ich miodu, wytwarzane są
unikalne kosmetyki- zwłaszcza na starzenie.
(ja zakupiłam ten miodek i smaruje całą buzie + usta, mały słoiczek wystarcza na długo, kosmetyki z miodem od czarnych pszczół są dość drogie i z różnymi substancjami - więc wolę użyć po prostu miodku)
Jest też miód z pszczół
olbrzymich. Mieszkają w tropikach. Miodek jest czarny i posiada cenne
właściwości lecznicze. Przeciwdziała atakom migreny, zwiększa apetyt (np. u
chorych na anorekcję), niezastąpiony na bezsenność, i ma zbawienny wpływ na astmę.
W Polsce żyje
około 450 gatunków pszczół dzikich. Niektóre są podobne do osy a nawet do
trzmiela i są cudownie miziate (mam na myśli ich włoski). Dzika pszczoła nie
jest miodna. Ale jest konieczna do zapylania roślin! Wiele razy dzięki tej
pszczole (, nasze pracowite miododajki maja co zbierać z kwitnących kwiatów. W
przyrodzie wszystko ma swój porządek, tylko człowiek niech zostawi ja w
spokoju.
Oprócz płynnego złota, te pracowite owady wytwarzają jeszcze inne drogocenne rzeczy.
PIERZGA I PYLEK PSZCZELI
Jest to
multiwitamina stworzona przez naturę. Zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze
niezbędne do funkcjonowania organizmu: witaminy, minerały, białka, tłuszcze i
kwasy tłuszczowe. Produkty te, zawierają więcej białka niż jakikolwiek inny
pokarm pochodzenia zwierzęcego. I więcej aminokwasów (źródło energii dla
naszego organizmu). Reguluje procesy trawienne, jest przeciwbakteryjny i
przeciwgrzybiczny. Oprócz tego wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie,
leczy nadciśnienie, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia
odporność na zakażenia i infekcje oraz wpływa korzystnie na system nerwowy.
Pyłek i pierzga po wysuszeniu, stanowią cenny surowiec farmaceutyczny. Stosowany jest on również, w kosmetologii- działa bowiem przeciwzapalnie, odnawiająco i przeciw starzeniu.
Można go spożywać
na wiele sposobów (ja dodaje do koktajlu warzywno-owocowego). Pyłek, w ilości 4
łyżek, należy rozdrobnić (bo jest lepiej przyswajalny) i zmieszać z miodem,
jogurtem, mlekiem, sokiem, dżemem, konfiturą czy twarożkiem.
MLECZKO PSZCZELE- eliksir młodości
Jest to
wydzielina z gruczołów młodych pszczół -robotnic. Karmi się nim malutkie larwy-
a matki są nim karmione przez cale życie. A dzięki temu, żyją one 40 razy dłużej
niż robotnice! Do tej pory, mleczko zostało zbadane w 97 procentach. Ale i tak
wiemy o nim bardzo dużo dobrych rzeczy. Zawiera: 65% wody. Reszta to: cukry,
lipidy, kwasy organiczne, hormony, witaminy i sole mineralne. Natomiast wartość odżywcza białka, przewyższa ta
z mięs i mleka. Znajdują się tam również hormony i witaminy oraz mikroelementy
(cynk, żelazo...itd.).
Mleczko pomaga w
zwalczaniu wielu chorób, wywiera korzystny wpływ na stan psychiczny. Goi rany,
usuwa zmęczenie, reguluje przemianę materii, leczy serce i tętnice, miażdżyce i
nadciśnienie tętnicze. Jest stosowane w leczeniu niewydolności nerek, terapii
nowotworowej i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa kojąco na przysadkę
mózgową (depresja), bezsenność i spowalnia proces starzenia. Ma wpływ na na układ
krwionośny, korzystne w stanach zapalnych oczu. Zalecane w walce z niepłodnością,
osteoporoza, cukrzyca czy choroba Alzheimera.
To eliksir życia,
który korzystnie wpływa na wczesna menopauzę, reumatyzm czy sklerozę. Wspomaga walkę
z anemia, alkoholizmem, narkomania a także ogranicza liczbę spontanicznych poronień.
Włosy, skóra,
wypryski- są też w zasięgu jego działania.
WOSK PSZCZELI
Znajduje
zastosowanie w chorobach górnych dróg oddechowych, chorób serca, kosmetologii,
dermatologii. A także jest to środek przeciwzapalny, przeciwdrobnoustrojowy i odbudowujący
(rany i blizny).
Jest stosowany i
znany od 4,5 tysięcy lat! Posiada silne składniki antybiotyczne, różne kwasy,
beta- karoten, węglowodany… i wiele innych bogactw.
Stanowi bazę w
szminkach, maściach, kremach i innych rzeczy w kosmetologii.
I to wszystko
mili państwo takie maleńkie pszczółki….
Byłoby milo jakbyśmy
chociaż trochę odwdzięczyli się za te skarby. Czysty, nie zanieczyszczony świat,
brak pestycydów w opryskach, budowanie uli -na pewno im pomoże. W lecie możemy umieszczać
pojemniczki z cukrem i woda dla nich (pamiętając, że nie może zmoczyć skrzydełek).
I musimy (jak ze
wszystkim), zapoznać się z przeciwskazaniami do spożycia.
Pamiętajmy o tym,
ze wspomaganie organizmu zdrową dietą- ma nieoceniony wpływ w niedopuszczanie chorób
a także pomaga w walce w czasie różnych terapii. A zdrowy mocny organizm, zapewnia nam
zdrowe i długie życie.
PRZEPISIKI NA SMAKOLYKI
Będę robić z
moimi chłopcami (wnusiami) w niedziele i dam znać jak się udały na FB na
stronie Babci z Piekla Rodem. Sprawozdanie będzie ze zdjęciami😊.
KORZENNE
CIASTECZKA Z MIODEM
-50dag maki
pszennej
-20dag cukru
-dwa jajka
-25dag miękkiego masła
-4 łyżki płynnego
miodu
-2 łyżki
przyprawy korzennej
Masło utrzeć z
cukrem na masę. Dodać jajka i zmiksować. Dodać miód, przyprawę korzenna i stopniowo
dodawać mąkę i ucierać. Z ciasta uformować kule i schłodzić ok 1,5 w lodowce.
Partiami wałkować na grubość ok 5 mm, podsypywać mąkę i wycinać ciasteczka.
Gotowe ułożyć na papier na blasze. Piec ok. 10 minut, do zrumienienia.
ZDROWY SLODYCZ BzPR
Słodycz ani
nie musimy piec, ani ugniatać. Wsypujemy do naczynia różne orzechy, migdały,
figi- co lubimy. Posypujemy makiem i sezamem a na koniec polewamy miodzikiem (ilość
dowolna). Mieszamy i jemy. Słodycz może stać dość długo.
Życzę Wam moi
kochani słodkiego, miłego życia- a wręcz miodem płynącego!
Nie zameczcie się
przygotowaniami do Świąt. Aczkolwiek myślę, ze każdy z nas uwielbia ten okres przedświąteczny.
Ściskam Was
wszystkich i przed Świętami się odezwę 😊.
Wasza BzPR
Zapraszam Was to
zrobienia Subskrypcji- jeśli chcesz dostawać powiadomienia o kolejnym wpisie.
Zapraszam Was również
na Instagram babcia_z_piekla_rodem .
I FB na stronę
stworzona specjalnie dla Was -Babcia z Piekla Rodem.
Do następnego spotkania!
Blog nie tylko
dla babć!
Miód🍯🐝 jest w mojej diecie od zawsze, ale wciąż dowiaduję się o nim czegoś nowego!. Za czasów mojego dzieciństwa babcie często dawały miód z plackami, naleśnikami lub serem na śniadanie jako zdrową słodycz. Babcie mają tą niesamowitą mądrość i doświadczenie życiowe!!!. Dobrze, że dziś wracamy do miodów i chcemy zgłębiać wiedzę na ich temat, bo przez lata były niedoceniane. Jest wielki powrót do produktów pochodzących z natury!
OdpowiedzUsuńDzięki Alu za popularyzuje wiedzę na tak ważne tematy. ☺️
Dziekuje Ula za te słowa🥰 Nieważne jak i gdzie, ale czasem dobrze samej sobie dobrze przypomnieć o dobrociach natury. Szperanie w tej dziecinie daje mi wiele radości a jak pogłębia wiedzę! Sama przyjemnosc😁. A więc sięgajmy jak najczęściej po te skarby 😋🍯
OdpowiedzUsuńSame pyszności, aż ślinka cieknie🤤 a do tego tyle właściwości zdrowotnych. Doceniajmy to co natura nam daje i dbajmy o nią💚
OdpowiedzUsuńDokladnie Kasiu 🥰
UsuńMiodzik pychotka, jem codziennie, tyle ciekawej wiedzy o miodziku, super 👍
OdpowiedzUsuńTak, miodzik plynne zloto z natury dane- jedzmy na zdrowie!!!!
Usuń