107.
[10/23/24]
ZIELONE SMAŻONE POMIDORY🍅
Dywanem ścielą się już liście w parkach, urzekając swoimi różnymi pięknymi kolorami.
A skąd stwórca naszej Natury, wziął pomysły na takie cuda?? No musiał mieć nie lada wyobraźnie, a do tego miłość do tego co tworzył. Bo cała Jesień to taki kolorowy cud. I ogólnie cały świat z florą i fauną- to cud. Ja, całe lato czekam na jesień- choć nie powiem, żebym nie lubiła lata.
Że co, że dzifna jestem?? No to tak jest, jakbyście lubili Mieszankę Wedlowską- tylko że ktoś lubi bardziej pierrota a inny cukierka z galaretką. Dla jasności, uwielbiam wszystkie pory roku. One wszystkie są ważne i potrzebne i zauważcie- są powtarzalne (znamy je od urodzenia), przewidywalne, czytelne, spodziewane i oczekiwane. Taka jest cała Natura. I na prawdę pory roku są ważne w naszym życiu- każda pora roku szykuje nas do następnej a nawet nas w tym prowadzi. Ważne, żebyśmy je czuli i z nimi współdziałali.
Pory roku zależą od trzech czynników (wg. nauk-owcó):
*stopnia nachylenia osi Ziemi, obrotu Ziemi wokół własnej osi oraz jej obiegu wokół Słońca.
Warunki oświetlenia zmieniają się w rytmie rocznym, co pociąga za soba zmiany klimatyczne i wpływa na wegetacje roślin, a i ma to ogromny wpływ na zwierzęta i ptaki🐦.
I tak oto, na jesieni wylatują z Polski niektóre gatunki ptaków, a przylatują inne. Z tych popularnych to: myszołów włochaty, gęś zbożowa a dodatkowo wiele gatunków ptaków występuje liczniej- jak gawron, czyżyk, gil. Nad Polską w zimie, przelatują mysikróliki i rudziki. Ciekawostką jest, że ptaki osiadłe, składają jaja już w lutym.
[szczerze, cała Mieszanka Wedlowska była pyszna😋]
Tak ogólnie nie jest źle tej jesieni w UK. Jest w miare ciepło a i słoneczko do nas zagląda. Ale można jeszcze gdzieniegdzie spotkać ostatnie już w tym roku zioła. Nie będę rozpisywać się o skarbach jesieni (czyli o warzywach i owocach), bo idąc na nawet bardzo skromny bazarek polski, możemy się o tym przekonać sami.
[w Anglii zapomnijcie...]
Ale, udało mi się w tym roku kupić ogólnie, w ogóle nie popularne tutaj zielone pomidory. I od nich zaczniemy tak na prawdę dzisiejszy odcinek, a mam nadzieję że będzie on urozmaicony i ciekawy.
To zabieram Was w podróż- jedziemy!!
I od razu:
Przepisiki na Smakołyki
ZIELONE POMIDORY W ROLI GŁÓWNEJ
🍎O skarbach tego czasu, najwięcej artykułów jest w postaci przepisów z cukiniami, kabaczkami, oberżyną i dynią🍆.
🍅A świat chyba zapomniał o zielonych pomidorach.
SMAŻONE ZIELONE POMIDORY
🍅Mają specyficzny smak cierpko/kwaśny dzięki sporej ilości wit. C (jest jeszcze A i K, spore ilości minerałów (potas, żelazo). A te dobra, potrzebne są do wspierania układu odpornościowego jak i krzepnięcia krwi.
🍅Są nieocenione w dbaniu o oczy, mają niski indeks glikemiczny. Ta unikalna gama smaku, znajduje zastosowanie w dżemach, sałatkach, marynatach, przetworach lub jako przekąska do dań głównych.
Ja podaję dzisiaj przepis duszonych zielonych pomidorów z innymi warzywami, gdzie ta baza może być użyta do zup, gulaszy, do ryżu, makaronu czy ziemniaków, jako danie wegańskie (ale też do mięs, ja ktoś lubi).
🍅1.5 kg zielonych pomidorów
🫑6 papryk mieszanych (tu chodzi o rodzaje i kolory)
🧅1 duża cebula
🧄4 ząbki czosnku
🌶1 mała papryka ostra (z tych nie-zaostrych, zresztą, jak kto lubi🥴)
[opcjonalnie ze dwa czerwone pomidory]
🍅2 łyżki pasty pomidorowej
*sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, lubczyk (najlepiej świeży), liście selera- do smaku, trochę rosołu (może być wegański).
*pokrojone papryki dusimy w garnku z przyprawami, dorzucamy pokrojoną cebulę w plastry, podlewamy rosołem*w międzyczasie przesmażamy pokrojone w plastry (mogą być połówki) pomidory, dodajemy do miękkich warzyw i dusimy ok. 10 min.*na koniec dodajemy pastę pomidorową*kroimy koperek i natkę (opcjonalnie).
Zielone pomidory można również
panierować:grube plastry panierujemy w mieszance mącznej*potem w jajecznej*nastepnie w bułce tartej*smażymy ok. 2-3 minuty po każdej stronie*do panierki opcjonalnie można dodać granulowany czosnek*sól, pieprz*wykładamy na ręcznik papierowy i wtedy solimy/pieprzymy*możemy do tego użyć sosu cacyki*
Kiszone Zielone Pomidory
*do litrowego słoika wrzucić na zmianę dodatki- imbir, czosnek i pomidory*całość zalać wodą z solą kłodawską*przykryj/nie zakręcaj*postaw na talerzyku w cieple*po 2-5 dniach będą dobre*
Kiszone Zielone Pomidory- po ukraińsku
*do 3 litrowego słoja włożyć umyte pomidory*dodać chrzan i nieobrany czosnek pokrojony w plastry, koper, gorczyca*zagotować 1.5 litra wody z solą, przestudzić*zalać pomidory*słój przykryć gazą i odstawić na kilka dni dogladając*lub zakręcić i zapasteryzować, jako przekąske na zimę*
Pomidorów zielonych nie można jeść za dużo przy nadkwasocie czy refluksie.
A skoro jesteśmy przy pomidorach:
🍅POMIDOROWA ZE WSZYSTKIEGO PIECZONEGO🥘
Rosół wegetariański:
*pietrucha, 6 pomidorów bez skórki (opcjonalnie), pół cebuli, 2 marchewy, 3 ząbki czosnku, por, pół czerwonej papryki, zioła (gałązka: szałwi, oregano, tymianku), polać dowolnym tluszczem, opruszyć solą gruboziarnistą, pieprzem- jedzie do piekarnika na 180°*
*podpieczona włoszczyzna leci do gara, zalewamy wodą, leci łyżka lubczyku, liście laurowe, kawałek anyżu, kilka kulek ziela angielskiego- gotujemy do miękkości*
*do blendera lecą pomidory, papryka, pasta pomidorowa, bazylia świeża* resztę warzyw wyciągamy z rosołu, dodajemy do blendera jakie chcemy- blendujemy razem, wlewamy warzywa z blendera do rosołu i jeszcze podgotujemy chwilkę*
Wersja dla tych, którzy lubią rosół mięsny- polecam kaczkę, jakikolwiek kawałek kaczki, najpierw podmażony a potem gotowany z warzywami. Mega, wykwintny smak!
Podajemy z czym chcemy (ryż, makaron) + koper.
🍅Życzę smacznego😋
[różne wersje pomidorowej (której jestem fanką), są na moim blogu w zakładce Przepisiki na Smakołyki]
https://babciazpieklarodem.blogspot.com/p/przepisiki-na-smakoyki.html
I jedziemy dalej jesiennymi przepisami:
🎃SKARBY JESIENI- DYNIA
Dynia, kabaczki, bakłażan, cukienie różnego rodzaju- to są rzeczy dane przez Naturę o tej porze roku, abyśmy poprzez dietę zdobyli odporność przed zimę.
Dlaczego powinniśmy te warzywa jeść??
🍆🥒 Poczytajcie tutaj, ile witamin i minerałów mają dla nas, a przy okazji znajdziecie fantastyczne przepisy, w których wykorzystałam skarby jesieni.
https://babciazpieklarodem.blogspot.com/2023/08/87kabaczek-w-roli-gownej.html
🎃Dynia jest wspaniała jest marynowana, w zupie ale i też w różnych daniach.
🎃A dzisiaj:
KURCZAK PIECZONY W DYNI
Połówki nóg kuraczaka smarujemy glazurą:
*dowolny tłuszcz, sól, sporo pieprzu, 5 łyżeczek przyprawy curry, 3 posiekane ząbki czosnku*łyżeczka kurkumy*zostawiamy kurczaka w tym na minimum 30 minut.
Pieczemy ok 25 minut, w temperaturze 180- 200 (aby był rumiany), po czym wrzucamy warzywa:
*ćwiartkę średniej dyni pokrojonej w kostkę, 2x pół papryki różnokolorowej (½czerwonej+½pomarańczowej), dużą dymkę pokrojoną w małe ćwiartki, wszystko wymieszane z solą+igiełki rozmarynu.
Mieszamy z kurczkiem i pieczemy aż dynia będzie miękka.
Gwarantuje wspaniałe doznania smakowe!
🎃SMACZNEGO!
A tu link do smacznych rzeczy, dużo jesiennych przepisów- od tych, którzy gotowali według nich, dostałam opinie, że są łatwe i smaczne.
https://babciazpieklarodem.blogspot.com/p/przepisiki-na-smakoyki.html
Skoro jedzenie, to i picie...
🍄I tak, jak powiedział Piotr Mańko (mój fejsbukowy kolega- pisarz, poeta):
"Nadchodzi czas świec i kadzideł. Czas herbat z cynamonem, goździkami, miodem i pomarańczą. Czas gorzkiej czekolady i chilli. Czas rozgrzewających zup z dyni, cebulowych i strączkowych. Czas trzaskających drew w kominku i opowieści. Czas zapachu suszonych darów sadu i lasu. Czas przemyśleń, podsumowań, zadumy. Czas chochlików, świerszczy i dobrych skrzatów. Czas magiczny😊".
Lepiej bym tego nie ujęła. Dodałabym tylko, że to czas kotów na kolanach😻.
Z tegoż właśnie względu, przedstawiam:
🦋 Butterfly Pea Tea.
Ta niebieska herbata, ma nie tylko niesamowity kolor i wygląd, ale też niesamowite właściwości.
*usprawnia pracę mózgu*poprawia odporność *wykazuje działanie przeciwgorączkowe*przeciwzapalne*przeciwbólowe*przeciwnowotworowe*moczopędne- dobra w leczeniu dróg moczowych*reguluje pracę wątroby*wartościowa w stanach lękowych i tzw. "dołach" mentalnych*obniża poziom glukoza*reguluje cholesterol*obniża ryzyko miażdżycy*działa pobudzająco lub wyciszająco- w zależności od parzenia*pozytywna na wzrok, skórę, paznokcie*
🦋 Aby schudnąć, należy zagotować płatki niebieskiego groszku wraz z suszoną trawą cytrynową w wodzie przez 5- 10 min., dodać trochę miodu (przy 40°, nie metalową łyżeczką), pić na ciepło przed posiłkami.
🦋Można dodać do niej mięty czy cytrynki, imbir lub świeży rozmaryn.
🦋Klitoria ternateńska, nie powinna być pita przez osoby z niskim ciśnieniem, z problemami krzepliwości krwi, anemią, przez kobiety w ciąży lub karmiące.
🦋To tropikalna roślina, dziko rosnąca w Azji, wspaniale wplotła się w medycynę arjurwedyjską- ze względu na właściwość, popartymi badaniami.
🌸Oczywiście pamiętajmy o naszych rodzimych roślinkach. I należy się zastanowić, czy nie są bardziej wartościowe, bo z naszego kontynentu.
🦋Ale, jestem wdzięczna że zagościła w moim domu🦋

Była herbata, to musi być kawa
To ważne jak zaczynamy dzień- ważne, żeby sprawić sobie przyjemność na początku dnia.
Zdecydowanie już wiem, że jest Jesień🍁🍂- bo zaczynam robić sezonową kawe😁.
Lecą do niej rozgrzewające korzenne (i nie tylko) przyprawy mielone: goździki, imbir, kardamon, kakao, cynamon, świeżo starta gałka, listek anyżu. Gotuje w garnku ok 5 minut.
I tadam! Czujecie ten aromat??👃
A kawa z jajem (tzn. z jajkiem)??
Jeśli jesteście ciekawi po co i na co jest kawa z jajkiem, to zapraszam tutaj⬇️⬇️
Zapraszam na różne wersje kawy BzPR, możecie je znaleźć tutaj⬇️⬇️
Miłego dnia!!☕
Zostajemy w sferze picia...
Z cyklu " coś mnie bierze".
*gruby plaster grejfruta, limonki, pomarańcza, plastry korzenia imbiru i kurkumy, czosnek, rozmaryn, goździki, anyż- zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na 15 min i pijemy minimum dwie szklanki gorącego, opcjonalnie dolewamy naleweczki alko, podgrzewamy jak za bardzo wystygnie.
Na zdrowie!!
A żeby być przygotowanym na "coś mnie bierze"- zajzajer.
OXYMEL
OXYMEL- wspaniały zajzajer na tę porę roku.
🍎3 szkl. octu jabłkowego🍏¾ główki czosnku🧄gruby plaster dużej cebuli🧅pół papryczki chilli🌶2 plastry cytryny i limonki🍋plaster pomarańcza🍊kawałek pokrojonego w plastry korzenia kurkumy i imbiru🌶połówka jabłka🍎1 gałązkę szałwii, rozmarynu, tymianku🌿½ szkl. miodu🍯pieprz.
Ocet powinien zakryć wszystko. Z związku z owocami w środku, postanowiłam dobrze zamknięty słoik, włożyć do macerowania na 2 tyg. do lodówki.
Po dwóch tyg. odcedzamy, dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści. Przechowujemy w szklanej ciemnej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ponieważ jest to mocny kwas, w zależności od mocy i aby krzywdy sobie nie zrobić- rozcieńczać ½- 1 łyżeczke w ½ szklance wody, lub wlać do herbaty, przyjmować 2x dziennie przed posiłkiem. Profilaktycznie piję też 2x dziennie, po ½ łyżeczki z czymś.
Przy chorobie można zwiększyć do 3x.
Więcej szczegółów w tym artykule⬇️⬇️
Ten artykuł- muszę się przyznać- zrobił furorę na FB i miał ponad 70.000 otwarć!!
BzPR pisze...
W KWESTII ZDROWIA I NATURY
Żaden specjalista i inne czary mary, nie pomoże nam w kwestii zdrowia i samopoczucia- dopóki nie zaczniemy zmian od siebie. Zmiany powinny zacząć od zmian w naszej głowie, zdobyciu świadomości, od zmian naszego sposobu i higieny życia (zdrowa dieta, zdrowa woda, używanie produktów bez chemikalii, sprzątanie i pranie bez toksyn) i zmienić to, co nas otacza. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu- ale wiele zależy także od nas.
Korzystanie z boskiej Natury i jej darów, powinno zagościć u nas na stałe.
Korzystajmy z mądrości naszych przodków- wracajmy do korzeni.
Korzystajmy z wiedzy, doświadczenia i informacji nagromadzonych przez Zielarzy i ich wspaniałych grup.
Gromadzę tę wiedzę od lat, korzystam z doświadczeń innych fascynatów otaczającego nas świata i dzielę się nią w swoich artykułach.
Do których serdecznie zapraszam!!
O wodzie do picia, zdatnej do picia...i o tym ile jest cukru w cukrze....
O tym co powinniśmy robić dla siebie....
Co nam daje uziemianie....
Jak zrobić samemu produkty do prania, higieny i sprzątania.....
Ale korzystajmy również z nalewek z miodzikiem, które są skarbem o tej porze roku- zaiste😁😁.
I to by było na tyle moi kochani- zdrawiam Was serdecznie i trzymajcie się ciepło, aby choróbstwa Was omijały!
Wasza Bzpr💖
[P.S. nalewkę Krzeską z Podlasia, z około 170 ziół- serdecznie polecam!! Niezwykłe doznania smakowe- oczywiście dla zdrowotności😁]
Zdjęcia- prywatne archiwum BzPR.
Zapraszam na moją stronę na FB
Zapraszam na mój Instagram
*BLOG MA CHARAKTER INFORMACYJNY*
*blog nie tylko dla babć*
A tak blog się tworzy...więc nie raz długo się tworzy...😍
Komentarze
Prześlij komentarz